Skip to the navigation Skip to the content

Hírek

Új megoldás a repce tavaszi rovarkártevői ellen.

A kertészeti kultúrákban már jól ismert etofenprox hatóanyagú Trebon OSR, új és hatékony lehetőség a repce növényvédelmében.

A repce kora tavaszi kártevői közül ki kell emelni a repceszár-ormányost (Ceutorhynchus pallidactylus), valamint a megjelenését és kártételét tekintve növekvő tendenciát mutató nagy repceormányost (Ceutorhynchus napi).
Az ormányosok kártételének hatására, a szár szövetei károsulnak, a repce szára torzul, a fertőzött növényen kevesebb becő képződik, a becők korán felnyílnak, fokozódik a pergési veszteség. A levélnyélen és a száron képződő sérülések, elősegítik a kórokozók fertőzését.

A növényvédőszer hatóanyag kivonások, jelentős mértékben érintik a hazai repcetermesztőket. Az Európai Unió minden tagállamában 2020. február 16-ig, visszavonták a legnagyobb mennyiségben felhasznált rövarölő hatóanyag a klórpirifosz, valamint a klórpirifosz-metil összes készítményének engedélyét. A klórpirifosz visszavonása nagy űrt hagyott maga után a repce növényvédelmében, azonban Európa legjelentősebb repcetermesztő országaiban (pl.: Németország), már hosszú évek óta sikeresen termelnek repcét a szerves foszforsav-észterek csoportjába tartozó rovarölő hatóanyagok nélkül. A sikeres repcetermesztés alapja a kora tavaszi rovarkártevők elleni hatékony védelem, melynek egy kiváló eszköze a Trebon OSR.

A Trebon OSR hatóanyaga, az etofenprox már kora tavasszal, az ormányos bogarak tömeges betelepülésének időszakában is kiemelkedő taglózó hatást biztosít a kártevők ellen.

Hazánkban a repcefénybogár piretroidok ellen kialakult metabolikus rezisztenciája már ismert probléma, azonban Németországban már egyes ormányos fajok is erős ellenálóságot mutatnak a leggyakrabban használt II. típusú észter piretroidokkal (pl: cipermetrin, alfa-cipermetrin, deltametrin, lambda-cihalotrin, gamma-cihalotrin) szemben. Az etofenprox, molekulaszerkezetének köszönhetően kiváló rezisztencia törő hatással bír, tekintettel arra, hogy az I. típusú éter piretroidok (etofenprox, tau-fluvalinát) csoportjába tartozik, tehát nem rendelkezik a rovarok enzimrendszere által bontható észter kötésekkel.

A Trebon OSR készítménnyel a védekezést repceszár-ormányos, nagy repceormányos, repce becő ormányos és repcefénybogár ellen az imágók betelepedéskor, a károsítók egyedszámának folyamatos figyelemmel kísérése alapján célszerű elvégezni. Amennyiben szükséges, a permetezést 7 nap elteltével meg lehet ismételni, a Trebon OSR évente két alkalommal használható fel, (0,2 liter/hektár dózisban), tőlevélrózsás állapottól, zöldbimbós állapotig. A készítmény a méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható!

Hatóanyag

30% etofenprox

Forgalmazási kategória

II. kategória

Engedélyokirat száma

04.2/732-1/2018.

Formuláció

emulzióképző koncentrátum

Kiszerelés

1 liter, 5 liter

Eltarthatóság

3 év

Munka-egészségügyi várakozási idő

0 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő

0 nap

Ökológiai gazdálkodásban engedélyezett

nem

Méh veszélyesség

kifelyezetten veszélyes

Tűz veszélyesség

nem jelölésköteles